Címlap Kultúra Rejtett tehetség Berettyóújfaluban

Rejtett tehetség Berettyóújfaluban

Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Sándor   
2016. november 27. vasárnap, 12:42

”Nekem a fa a teremtő társam, akivel egy új minőséget hozunk létre és információt közvetítünk”

Sokan nem is tudjuk, hogy számtalan alkotása, fafaragása díszíti Magyarország közterületeit, parkjait. Ismerjük meg városunk lakosát, Veres Viktort és azokat a csodákat, amiket ő létrehoz.

 

 

Kedves Viktor, mutatkozz be az olvasóinknak!

Ha megengedet, akkor a tanulmányaimról és a faragással való kapcsolatomról beszélnék röviden. Berettyóújfaluban születtem, az általános iskolás éveimet a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában töltöttem, majd a békéscsabai Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskolába kerültem. Itt leérettségiztem és ezt követően vízgazdálkodási technikus bizonyítványt szereztem. Egyetemi hallgatóként folytattam tanulmányaimat a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karon, ahol okleveles mérnökként végeztem. Tanulmányaimat befejezve több évig dolgoztam egy építőipari cégnél, építésvezető munkakörben. Eleinte főként víz- és mélyépítési beruházásokban tevékenykedtem, de később egyaránt magasépítésekben is.

A fafaragás az egyetemi éveim végén kezdődött, belső indítatásból vásároltam magamnak faragó vésőket és elkezdtem próbálkozni a faragással, kezdetben szakismeret és tapasztalatlanság hiányában nagyon nehéz és fáradságos tevékenységnek bizonyult, de mégis szellemileg és lelkileg építő. És ahogy saját tapasztalás révén megismerkedtem a szerszámok használatával és a fa tulajdonságaival, egyre könnyebbé és felemelőbbé vált a faragás. Teljesen szabadidős hobbiként indult, majd munka mellett már az alvásidő egy részét is átvette. Az egyre több megkeresés és megrendelés hatására most már több mint egy éve a fafaragás-faszobrászat vált fő tevékenységemmé és korábbi munkám másodlagos szerepet tölt be jelenlegi életemben.

Van-e példaképed?

Példaképem nincs, számomra az alkotói munka nagyon értékes, ezért tisztelek minden alkotó embert és elfogadom munkásságukat, függetlenül legyen az egy átlagember, vagy elismert alkotóművész.

Miért éppen a fát választottad? Mit üzen neked a fa?

Kiskoromban kezdődött, mint természetes anyagot, a fát akkor is szerettem, de ami nagyon megragadott, azok a fából készült szobrok. Mikor ránéztem egy faragott szoborra, valahogy többet láttam benne, mint maga az anyag, vagy forma. Mindegyiknek saját kisugárzása van - mondhatnám úgy is, saját szelleme - melyek plusz információkat hordoznak. Érdekelt, hogy ezek miképpen kerülnek bele egy alkotásba, vagy már eleve benne vannak a fában? Én is szeretnék egyszer ilyet készíteni… fogalmazódott meg bennem. Ahogy eltelt pár év, ez a gondolat egy cselekvéssé teljesedet ki és ma már tudom, ha ránézek egy fára, mit hordoz és mit lehet bele csempészni. Nekem a fa a teremtő társam, akivel egy új minőséget hozunk létre és információt közvetítünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen tárgyakat, eszközöket készítesz? 

Eddigi munkáim között kistárgyakat és nagytárgyakat egyaránt meglehet találni. Készítettem már a kis kulcstartótól az emlékmű nagyságig alkotásokat. Főként a megrendelői igények és a helyszín választja meg a készítendő tárgyat. Ez lehet egy ajándék-használati tárgy, dombormű (portré, tábla), múzeumba egy kiállítási darab, szobor, köztéri alkotás, emlékmű, Életfa. Ezek közül számomra a legkedvesebb a rönkfaragás, tehát amikor egy farönkből készítem el a tárgyat, az nekem a legtermészetesebb és legkifejezhetőbb alkotási módszer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarország mely településein találkozhatunk a munkáiddal? Külföldön vannak-e alkotásaid?

Elkészített alkotásaim 90 %-a magántulajdonban van, ezeket sajnos csak fényképeken lehet megnézni, így a településhelyeiket nem sorolnám fel. A látogathatók közül két jelentősebb köztéri alkotásom van az országban. Az egyik Esztár községben található 1952-es emlékmű (hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcolt lakosok emlékére készült). A másik a Bodrogzugi Életfa, amely az Aggteleki Nemzeti Park kezelési területén, Bodrogzugban, egy vízitúra útvonalon (Bodrogzugi-főcsatornán a Zsaró-éri szakaszon, csónakzsilip mellett) található. Az újjáépített Diósgyőri és Füzéri várakban vármodelleket és középkori használati eszközöket készítettem, ezek állandó kiállítási tárgyakként megtekinthetők. Külföldön nincsenek alkotásaim, több megkeresésem volt már. Sajnos azokat idő hiányában nem tudtam elvállalni. Közeljövőben több új munkámmal lehet majd találkozni, emellett jövő év első felében tervezek egy kiállítást Berettyóújfaluban, ahol régebbi és új alkotásaimmal egyaránt találkozhatnak az emberek. Addig érdemes figyelemmel kísérni az internetes oldalamat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel töltöd a szabadidődet?

Hobbim a munkámmá vált, ami időigényes tevékenység és mellette kevés szabadidővel rendelkezem. Ha belefáradok, akkor szívesen elmegyek úszni, jó idő estén futni, vagy biciklizni, erre tökéletes hely a Berettyó-part. A néptánc iránt is érdeklődöm, csak amatőr kikapcsolódás szintjén, a helyi Rengő Néptánc Egyesületnél próbálgatom a lábam.

Jó munkát, jó fafaragást, sok megrendelőt kívánunk! Az önálló kiállításodról természetesen mi is beszámolunk majd!

Viktor alkotásait, remekműveit a facebook oldalán is megtekinthetik.


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. március 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

BBQ oldalas hagymás tört burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Scsí leves

Túrós csusza

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu