Címlap Közélet Törvényszéki hírek Másodfokú jogerős döntés - Garázdaság bűntette

Másodfokú jogerős döntés - Garázdaság bűntette

Írta: Debreceni Törvényszék   
2016. február 17. szerda, 19:09

A Debreceni Törvényszék ma jogerős döntést hozott abban a büntető ügyben, melyben a Berettyóújfalui Járásbíróság 2015. január 9-én bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés bűntettében, illetve testi sértés kísérletében azt a három vádlottat, akik 2013. június 8-án Pocsajban rátámadtak egy autósra, aki elütött egy bicikliző kisfiút. A gyermeknek nem esett komolyabb baja, az autós azonban orrcsonttörést, arc és fejzúzódást szenvedett.

Az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat többszörös visszaesőként 3 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, a II. r. vádlott halmazati büntetésként 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve, a III. r. vádlottat pedig 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtotta 3 évre felfüggesztve.

A Berettyóújfalui Járásbíróság határozata a II. és III.r. vádlott esetében már első fokon jogerőre emelkedett, mivel az ügyész valamennyi vádlott esetében tudomásul vette a döntést, illetve a II.r.  és III.r. vádlott is elfogadta az ítéletben foglaltakat. 

Az ítélet ellen az I.r. vádlott és védője fellebbezett felmentésért, így másodfokon a Debreceni Törvényszék csak az ő vonatkozásában vizsgálta felül az elsőfokú bíróság döntését.

A Debreceni Törvényszék ma tartott nyilvános ülésén a Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét végzésében helybenhagyta, így az I.r vádlottra, mint többszörös visszaesőre első fokon kiszabott 3 év fegyházbüntetés és 4 év közügyektől eltiltás a mai napon jogerős és végrehajtható.

A Berettyóújfalui Járásbíróság által megállapított tényállás szerint egy óvodai ballagás után nagyszámú vendégsereg gyűlt össze 2013. június 8-án, Pocsajban. Miközben a család ünnepelt, a III.r. vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott, egy lejtős úton, egy fék nélküli biciklivel. A sértett, Létavértes irányából jött Pocsaj felé. A kisfiú nem vette észre, nem is hallhatta a közeledő autóst, de az útszéli bokrok miatt az autós sem láthatta a gyermeket. Bár a sofőr  félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a kisfiú nekicsapódott a gépkocsinak, és eszméletét vesztette.

Az ünneplésben résztvevő vádlottak azonnal a helyszínre siettek, és jöttek velük a felindult állapotba került rokonok is. Kiabálni kezdtek a sértettel, több felől elhangzott a „megölünk” kifejezés, valaki a tömegben pedig azt is mondta, hogy a gyermek meghalt. A családtagok körbevették a sértettet, elsőként a II.r. vádlott, Gy. Tibor ütötte arcon ököllel a férfit, majd az I.r. L. Gábortól  is kapott a sértett két ökölcsapást. Valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de fel tudott állni. Ekkor fordulat következett be az események sorában: a II.r. vádlott a sértett védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle az I.r. vádlott mellett a többi támadót is. A hangulat továbbra is felfokozott volt, „agyonverünk” és „megdöglesz” kifejezések repkedtek a levegőben. A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a III.r. vádlott, a kisfiú nagyapja a többieket biztatta és ő maga is próbált a sértett közelébe férkőzni, valaki mindig visszatartotta. Dühében a férfi autóját kezdte el ütni-rúgni. Időközben kiérkeztek a rendőrök, a nagyapa és még néhányan ennek ellenére továbbra sem hagytak fel azzal, hogy a sértett közelébe jussanak. Végül a rendőrök fellépése megálljt parancsolt a további atrocitásnak, az egyenruhások a sértettet rendőrautóval távolabb vitték, így a vádlottak felhagytak a további bántalmazással, fenyegetéssel.


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Frankfurti leves pirított virslivel

Tejszínes-kukoricás csirke csíkok penne tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zellerkrémleves

Sült hekk móring burgonyával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu