Címlap Közélet Törvényszéki hírek Másodfokon sem született jogerős ítélet a belvárosi bántalmazás ügyében

Másodfokon sem született jogerős ítélet a belvárosi bántalmazás ügyében

Írta: Debreceni Törvényszék   
2015. április 22. szerda, 13:31

A társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette mellett társtettesként elkövetett garázdaságban is bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék azt a két férfit, akiket eredetileg közösség tagja ellen, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettével vádolt az ügyészség.

A másodfokú bíróság 1 év 6 hónapról 2 évre emelte az I.r. vádlott szabadságvesztését és 3-ról 4 évre a próbaidő tartamát. A II.r. vádlott halmazati büntetésként 1 év helyett 2 év szabadságvesztést kapott, a 3 év próbaidőt ugyanakkor a törvényszék 2 évre enyhítette. Első fokon 2014. június 19-én a Debreceni Járásbíróság társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében hirdette ki ítéletét, a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntette alól azonban felmentette a vádlottakat.

A verekedés még 2012 májusában történt. A sértett az egyik debreceni, belvárosi szórakozóhely after-partyjára akartak bejutni, de a szolgálatot teljesítő rendész elküldte őket. Szerették volna megtudni a kitiltás konkrét okát, de a rendész válaszképp az elsőrendű vádlottra mutatott, hogy vele kell megbeszélniük. H. Imre Lajosról az ügyészség azt állapította meg, hogy ő a budapesti V. László közvetlen személyes megbízottja a belvárosi utcában működő három szórakozóhely vonatkozásában.

A vád szerint a bántalmazást a sértett roma származása indokolta, de már a Debreceni Járásbíróság is azt állapította meg, hogy a sértett ittas állapota és agresszív fellépése miatt nem sikerült békésen rendezni a konfliktust. A Debreceni Törvényszék egyetértett ezzel, a bizonyítékok alapján tehát nem lehetett megállapítani, hogy vádlottak a sértettet roma származása miatt bántalmazták volna.

Hutkai Marianna tanácselnök a másodfokú ítélet indoklásában kiemelte: bár a verekedés során hangzottak el a sértett származására utaló kifejezések, a bántalmazás hátterében nem a férfi etnikai hovatartozása állt. Egyértelmű az is, hogy nem roma mivolta, hanem korábbi viselkedései miatt nem akarták beengedni a szórakozóhelyre. Az azóta elhunyt sértettel szemben egyébként számtalan alkalommal került sor rendőri intézkedésre provokatív magatartása miatt, erről az eljárás során kihallgatott rendőr tanúk is beszéltek.

A törvényszék másodfokú ítéletében nem tudott eltekinteni attól, hogy a garázdaság bűntettét is megállapítsa. Álláspontja szerint a vádlottak kirívóan közösségellenesen viselkedtek, az elsőrendű vádlott felfegyverkezve követte el a bűncselekményt, a verekedést nagy számú közönség látta, akiket megbotránkoztatott az incidens.

A Debreceni Törvényszék a felfüggesztett szabadságvesztés mellett az I.r. vádlottat 4 évre eltiltotta a személy és vagyonőr foglalkozás gyakorlásától is.

Az ügyészség, valamint az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott ugyanakkor felmentésért fellebbezett, így az ügyben harmadfokon születhet majd jogerős döntés.


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Frankfurti leves pirított virslivel

Tejszínes-kukoricás csirke csíkok penne tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zellerkrémleves

Sült hekk móring burgonyával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu