Címlap Közélet Törvényszéki hírek 13 ezer oldalnyi irat, 51 és fél év szabadságvesztés

13 ezer oldalnyi irat, 51 és fél év szabadságvesztés

Írta: Debreceni Törvényszék   
2016. október 07. péntek, 12:39

15 vádlottat ítélt el a Debreceni Törvényszék társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés, kábítószer birtoklása, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, és összesen 51 és fél év szabadságvesztést szabott ki.

A vádlottak marihuánát termeltek, árultak, birtokoltak, vagy a termesztéshez szükséges eszközökkel kereskedtek. Az egyik ültetvényt Debrecenben, a Hatvan utcai, úgynevezett Püspöki Palotában alakították ki.

A Debreceni Törvényszék 1 év és 6 év 6 hónap közötti szabadságvesztéseket szabott ki, hét vádlott börtönben vagy fogházban letöltendő büntetést kapott, ők 4 – 7 éven át a közügyeket sem gyakorolhatják. A bíróság nyolc vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 2 – 5 évre felfüggesztette, egy vádlottat pedig bizonyítottság hiányában felmentett a kábítószer birtoklás vádja alól. Két vádlott mellé a bíróság pártfogó felügyeletet rendelt el. Miután az ügy több vádlottja visszaesőnek, különös visszaesőnek vagy többszörös visszaesőnek számít, ezért ők feltételesen sem kerülhetnek majd szabadlábra. A vádlottaknak összesen több, mint 16 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

Az ügy 16 vádlottjából tíz debreceni, többen voltak már büntetve korábbi kábítószeres bűncselekmények miatt, néhányuk ismeretsége a BV-ből való. A kapocs a vádlottak között az elsőrendű, P. Krisztina, ill. a XI.r. vádlott, Sz. Csaba, aki termesztőktől vásárolt fel kábítószert. Az I.r. vádlott Budapesten működtetett egy üzletet, egy „grow shop”-ot, amely interneten is forgalmazott tipikusan marihuána termesztéshez való eszközöket, berendezéseket. Szolgáltatásait egy olyan magazinban is hirdette, amely kifejezetten a kenderkultúra népszerűsítésével foglalkozott. A vád szerint P. Krisztina professzionális cannabis ültetvények létrehozásában is segédkezett, azt azonban, hogy ő biztosította volna a palántákat például a Püspöki Palotába, a bírósági eljárás során nem sikerült bizonyítani.

A Hatvan utcai lakásban és egy halápi tanyán a másodrendű vádlott alakított ki ültetvényeket, mintegy 2 millió forintból. A rendőrség 2011 májusában a termesztő eszközök, berendezési tárgyak mellett a tanyán 13, a debreceni lakásban 248 növényt talált. A lefoglalt kábítószerben lévő THC a jelentős mennyiség alsó határát 536 százalékkal haladta meg. A XV. r. vádlott, K. László a Bayk András kertben termelt marihuánát, nála 49 kendernövényt találtak. A III.r. B. Tamás kábítószeres bűncselekmény miatt kiszabott büntetéséből szabadult, majd kereskedni kezdett a IV. r. vádlott - L. Kálmán - nyíregyházi bokortanyán termesztett kábítószerével. 2011 szeptemberében 3,6 millió forintot kaptak egy szállítmányért, de hogy mi lett a kábítószer további sorsa, azt az eljárás során nem sikerült megállapítani.

A vádat 90 oldalon taglalta az ügyészség, az ügy nyomozati iratai 10 ezer oldalt tettek ki, a bírósági eljárás során pedig az akta újabb 3 ezer oldallal bővült. Az első tárgyalást 2014-ben tartotta a bíróság. A törvényszék 29 tárgyalási napon több, mint 40 tanút és tucatnyi szakértőt hallgatott meg. Csak a jegyzőkönyvek leirata meghaladja a 600 oldalt.

Mocsáry Eszter indoklásában elmondta: többen tagadták, hogy bűncselekményt követtek el, vagy úgy nyilatkoztak: nem tudták, hogy ez bűncselekmény. A tanács elnöke hozzátette: a kábítószerrel összefüggő bűncselekmény 1930 óta szerepel a magyar büntetőjogban.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Az ügyészség minden vádlott esetében 3 nap gondolkodási időt kért, hét vádlott szintén a 3 nap gondolkodási idő mellett döntött, öten tudomásul vették az ítéletet, négyen viszont enyhítésért vagy felmentésért fellebbeztek.

A bíróság az ügyész indítványára négy vádlott lakhelyelhagyási tilalmát megszüntette, két vádlott előzetesét fenntartotta, még két vádlott előzetes letartóztatását pedig elrendelte, így az ítélethirdetés után négyen bilincsben távoztak a tárgyalóteremből.


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

Az aktuális hétvégi menüvel és egyedi rendeléseikkel kapcsolatban keressenek minket személyesen vagy telefonon!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu