Címlap Címlap Szponzorált cikk Idén Berettyóújfalun is beindult az ingatlanpiac

Idén Berettyóújfalun is beindult az ingatlanpiac

Írta: berettyohir.hu   
2016. november 28. hétfő, 18:37

Az idei évben a korábbiakhoz képest jelentősen bővült az újlakás-állomány, az igazi áttörés viszont az építési engedélyek száma alapján 2017-től jelentkezhet. - Az Ingatlannet.hu elemzése

2016 első három negyedévében 14%-kal több új lakás épült és mintegy két és félszer több építési engedély került kiadásra az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

A legmarkánsabb változás a fővárosban és a megyei jogú városokban mutatkozott, ahol 22-29%-kal nőtt az újlakások száma, a kisebb városokban mindössze 5,9%-os volt a változás, míg a községekben 4,9%-os csökkenés érvényesült.

ksh.hu

Az elemzések szerint továbbra sem csökkentek a lakásárak, amire a közeljövőben nem is kell számítani. Az árak az idei év harmadik negyedévében minden szegmensben emelkedtek, illetve a lakáshitelezések is bővültek. A dinamikus fellendülés hátterében jelentős területi különbségek érvényesülnek, míg a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban virágzik a piac, addig a legtöbb településen nincs élénkülés és az adásvételek száma is csekély.

A telekvásárlás több körültekintést igényel

Talán nem mindenkiben merül fel, hogy a telekvásárlás fokozottabb figyelmet igényel, mint egy lakás megvétele, pedig ilyen esetben számtalan tényezőnek érdemes utánanézni. Ügyelni kell többek között az övezetre, az adottságokra, és érdemes figyelembe venni azt is, milyen tervek vannak kilátásban a városfejlesztés tekintetében. Nem szabad megfeledkezni az építhető házzal kapcsolatos kikötésekről, mint a beépíthetőség százaléka, a zöldterület minimális nagysága, valamint a maximális építménymagasság. A telek tájolása különös fontosságú lehet a passzív házak esetén, illetve akkor, ha a célok között szerepel az alacsonyabb energiaköltségek elérése. Az illetéket a telekvásárlás esetén nem kell kifizetni, ha négy éven belül beépítésre kerül, ezt viszont az adásvételi szerződés megkötésénél vállalnia kell a vevőnek.

Megyei viszonylatban kedvező ingatlanárak

A Berettyóújfalun eladó családi házak több mint 40%-kal, a panellakások 50%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti áron vásárolhatóak meg az országos átlaghoz képest. A település ingatlanárai a Hajdú-Bihar megyében található egyes városokhoz viszonyítva kedvezőek, Hajdúszoboszló, Balmazújváros árszínvonalához képest 8-45%-kal, a megyeszékhelyhez képest pedig 45-55%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakkal lehet számolni az egyes ingatlantípusok esetén.

Átlagos ingatlanárak Hajdú-Bihar megye egyes városaiban (Ft/m2)

2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Berettyóújfalun több mint 6%-os csökkenés mutatkozott. Az elmúlt egy évet tekintve a városban tapasztalható átlagos Ft/m2 árak emelkedtek, a családi házak 2%-kal, a panellakások pedig 23%-kal magasabb négyzetméterenkénti árakon érhetőek el a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében elmondható, hogy Berettyóújfalun az országos tendenciától eltérően a tavalyi év során visszaesés mutatkozott az ingatlanpiacon, a fellendülés az idei évben vette kezdetét, amely a panellakások szegmensében érvényesült dinamikusabban. Ennek ellenére a Hajdú-Bihar megyében lévő többi város árszínvonalától még mindig jelentősen elmaradnak a négyzetméterárak. A következő időszakban sem várható az ingatlanpiac visszaesése, azonban az ország egyes területei között jelenlévő eltérések továbbra is megmaradnak, legyen szó a forgalomról, az árváltozásról vagy az építkezési kedv megnyilvánulásáról.

Forrás: Ingatlannet.hu

 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu