Cseke Attila: szükségszerű és sürgős az RMDSZ jelzáloghitelekre vonatkozó törvénytervezetének elfogadása

Nyomtatás
Írta: Tőtős Norbert   
2015. január 16. péntek, 11:32

„Ami a svájci frank/lej árfolyammal történt egyetlen nap leforgása alatt, amikor is az 3,74 lejről 4,32 lejre nőtt azt igazolja, hogy sürgősen szükség van a devizahitelesekről szóló RMDSZ törvénytervezet megvitatására és elfogadására.” – nyilatkozta Cseke Attila képviselő január 16-án.

Az RMDSZ az egyetlen szervezet, amelynek van törvénymódosító javaslata, amellyel az 50-es számú, 2010-es sürgősségi kormányrendeletet kívánja módosítani, és amely nagy mértékben segítene azokon akik nehezen vagy egyáltalán nem tudják fizetni kötelezettségeiket a bankok felé. A törvényjavaslat értelmében lehetővé válik a valuta alapú jelzáloghitelek átváltása lej alapú hitelre, a hitelmódosítás azonban nem az átváltás napján érvényes árfolyam szerint történne, hanem a szerződés megkötésének hónapjában érvényes árfolyam szerint. Ezáltal segítenék a fogyasztót abban, hogy továbbra is fizetni tudja a törlesztőrészletet és csökkenne a jelzálogba adott ingatlan elvesztésének veszélye, míg a hitelező intézmények, a bankok, továbbra is megkapnák a kisebb, de így is elégséges törlesztő részleteket és a jelzálogba foglalt ingatlan végrehajtása is elkerülhető lenne. A törvénytervezetet 2013 novemberében iktatta az RMDSZ, s azt a Szenátus 2014 júniusában megszavazta, jelenleg a Képviselőház, mint döntő ház tárgyalja.

Ennek a törvénynek a mielőbbi megszavaztatása azért nagyon fontos, mert a 2007 és 2013 között megkötött, 34,9 milliárd lej értékű jelzáloghitelek 94,9%-a valuta alapú hitelszerződés volt. A svájci frank január 15-i drasztikus megerősödése azonban sürgős megoldást kíván, amelyre megvan a lehetséges válasz az érdekvédelmi szervezet törvénytervezetében.

„Ma mindennél aktuálisabbá vált az RMDSZ azon törvénytervezetének elfogadása, amely a devizahitelesek problémájának megoldását jelentené. 2007 januárjában egy svájci frank 2,07 lej volt. Ez a valutaárfolyam 2015 január 15-én 4,32 lejre nőtt, ami 108 százalékos növekedést jelent a svájci franknak a lejjel szemben, vagyis több mint megkétszereződött a különbség. Amenyibben eddig nehéz helyzetben voltak a devizahitelesek, akkor a svájci frank ilyen méretű erősödése után, a devizahitelesek számára kilátástalanná válhat a helyzet. Gyors megoldás szükséges és ezt az RMDSZ törvénytervezete biztosítaná.” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.


 
IWIWFacebook