Címlap Kultúra Mundérba bújt történelem

Mundérba bújt történelem

Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Sándor   
2016. szeptember 30. péntek, 19:57

Katonai, rendőrségi, tűzoltósági- és egyéb formaruhák és kiegészítőik díszítik a Bihari Múzeum új időszaki kiállítását, melynek megnyitójára 2016. szeptember 29-én került sor. A mundérba bújt történelem című gazdag gyűjteménynek egyedi és ritka darabjait tekinthetjük meg városunkban.

 

 

„Az egyenruhák történetében a 17-18. századi időszak egy hatalmas váltást is hozott, ugyanis felismerték - amikor elkezdték díszíteni az egyenruhákat -, hogy az a harctéren már nem igazán volt praktikus és itt vált el a tábori ruhák és a díszegyenruhák kérdésköre” - ezeket a gondolatokat osztotta meg velünk megnyitó beszédében Dr. Tóth Ferenc r. alezredes, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetője.

Az egyenruhák rövid történeti áttekintése után az egyenruhák kérdéskörévé szőtte szavait. Mint elmondta, az jelzi a hierarchiát a szervezetekben, jelzi a társadalmi hovatartozást, ad egyfajta presztízst, megjelenést tekintve jóleső látványt nyújt egy katonatiszti, vagy akár rendőrtiszti formaruha. Az egyenruhák állapota, és az hogy hogyan hordja, viseli az illető, jelzi az ember önbecsülését is - fejezte be köszöntőjét a kapitányságvezető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991 óta gyűjti Túri János az egyenruhákat, melyeket Szeghalomban egy állandó és egy időszaki kiállítás révén is megtekinthetünk. A gyűjtő immár több mint négyezer tételt bemutató gazdag anyaga, számos adomány és gyűjtés eredménye, így több ritkaság számba menő relikviát is megtalálhatunk a Szeghalmi tárlaton, melyből most néhány darabnak a Bihari Múzeum időszaki kiállító terme is otthont ad 2016. november 21-ig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csarkó Imre, a múzeum munkatársa a kiállítás megtekintésére ösztönzött mindenkit, mint elmondta, néhány egyenruhát fel is lehet próbálni. A kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum munkatársai 2016. október 22-ei családi múzeumi délutánon fegyverzet bemutatóval, 2016. november 10-én pedig Múzeumi Tudástár keretein belül Fekete András százados, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium főtisztje fényképes előadásával várnak minden érdeklődött,  melyen a századon missziós élményeit osztja meg velünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

Az aktuális hétvégi menüvel és egyedi rendeléseikkel kapcsolatban keressenek minket személyesen vagy telefonon!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu