|
Írta: Faar Ida |
2012. május 30. szerda, 11:16 |
Tej és tejtermékek. Mindannyian tudjuk: fogyasztásuk mindennapos kell hogy legyen, már ha figyelembe vesszük a régi szlogent, miszerint a tej „élet, erő, egészség”, és tudatosan gondoskodunk arról, hogy táplálkozásunk mindig kiegyensúlyozott, változatos, és teljes értékű legyen.
A savanyított tejtermékek története több ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor a frissen kifejt tej hűtés hiányában rövid idő alatt megsavanyodott – és ráébredtek, hogy az így keletkezett termék ugyanúgy fogyasztható, mint a tej, mi több eltarthatóság szempontjából még felül is múlja azt. A savanyított tejtermékek kedvező hatásaival már a népi gyógyítók is tisztában voltak, s széles körben alkalmazták a bőrproblémák kezelésétől, a másnaposság leküzdésén át, a lázas betegségek gyógyítására is. Az 1900-as évek elején egy orosz mikrobiológus, bizonyos Mecsnyikov- a hosszú élet titkát kutatva megállapította, hogy a tejsavkultúrák pozitív hatással vannak az egészségre. A bennük lévő „jó” baktériumok megakadályozzák a bélben a toxikus anyagokat termelő baktériumok elszaporodását, javítják az emésztést, és a táplálék felszívódását, erősítik az immunrendszert, emésztőrendszeri betegségek esetén kiegészítik a gyógyszeres terápiát, regenerálják a gyomrot, kiváló kalciumforrásként erősítik a csontokat, csökkentik a koleszterin szintet, és megakadályozzák a daganatos megbetegedések kialakulását. Az egészségtelen táplálkozás, a rosszul kialakított étkezési szokások, az antibiotikumok sokszor indokolatlan szedése – elpusztítja a bélrendszer természetes baktériumflóráját, aminek következtében káros baktériumok és gombák szaporodhatnak el – amelyek anyagcseretermékeikkel megterhelik a májat, gyengítik az immunrendszert, fáradékonyságot, emésztési zavarokat, bőrbetegségeket, allergiás reakciókat, candidiázist, hosszabb távon pedig vastagbélrákot okozva. Ezért fontos, hogy napi étrendünkbe mindenképpen iktassunk be valamilyen savanyított tejterméket – aludttejet, kefirt, joghurtot. De miképp is készül a joghurt? Első lépésként a pasztörizált tejet sovány tejporral gazdagítják, így megnövelik a tej protein-, vitamin-, és ásványi anyag- tartalmát. Ezután következik a homogenizáció-, ami javít az emészthetőségén. Majd 90-95 fokos hőmérsékleten pasztörizálva csírátlanítják, és 45 fokra hűtik vissza. Végül következik a joghurtkészítés legfontosabb mozzanata: amikor tejsavbaktériumokkal beoltják (gyártónként változhatnak az ehhez használatos baktériumtörzsek – így különböző ízű és állagú joghurtot kapnak), és két-három órán át állni hagyják – ez idő alatt a laktóz (tejcukor) jelentős része lebontódik (ezért fogyaszthatják a laktoz-intoleranciában szenvedők is). A joghurt tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége lehet: - fehérjét (olyan aminosavakat is, amelyek a dopamin és a noradrenalin termeléséhez nélkülözhetetlenek), A joghurtoknak számtalan variációja van forgalomban: az egészen sűrű állagútól a krémesen át az ivójoghurtig, a zsírszegény változattól- a 10% zsírtartalmúig, a natúr joghurttól a gyümölcsjoghurtig (amire érdemes odafigyelni, hiszen sok hozzáadott cukrot, és színezőanyagokat tartalmazhat). Alacsony kalória-tartalma ( 61 kcal/100 gramm) miatt (csak a natúr változat), a fogyókúrázok egyik közkedvelt eledele lehet. A konyhában minden olyan étel habarásához alkalmas, amihez eddig tejfölt használtunk. A vele készült ételek könnyen emészthetőek. A joghurt megelőzi a hasmenést és a székrekedést, de ha már kialakult valamelyik, akkor segít a gyógyításában. Éhgyomorra a leghatásosabb. A joghurttal készült ételek hidegen is fogyaszthatók, hiszen hozzáadott zsiradékot nem tartalmaznak, a nyári melegben hűsítenek. Használhatjuk még arcpakolások alapanyagaként, csökkenti a bőrirritációt, regenerálja a szöveteket, hidratál. Készíthetünk belőle levest, mártást, salátaöntetet, rakott zöldségeket, mártogatóst, tortakrémeket, de idénygyümölcsökkel vagy télen lekvárral gazdagítva fagylaltot is. Érdemes kipróbálni azoknak is, akik eddig idegenkedtek a fogyasztásától, mert számos kedvező élettani hatása semmivel sem pótolható. Kísérletezzenek bátran! Íme néhány egyszerű és gyors recept: RECEPTEK JOGHURTTAL JOGHURTOS HÚSLEVES GALUSKÁVAL JOGHURTOS GYÜMÖLCSLEVES SPENÓTOS MÁRTOGATÓS JOGHURTOS PADLIZSÁN FOKHAGYMÁS SÜLT CSIRKECOMB JOGHURTTAL JOGHURTOS VILLÁMTORTA EPERFAGYI |
Facebook kommentek
PROGRAMAJÁNLÓ
Katalin Motel és Étterem Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22. 06 (54) 401-537 06 (20) 421-9411 INGYENES házhozszállítás! "A" menü: Karfiolleves csipetkével Milánói sertésborda "B" menü: Húsleves csigatésztával Rántottszelet vegyes körettel Bessenyei ltp. üzletsor (Jenci konyhája helyén) 06 (30) 596-1883 06 (30) 260-6040 INGYENES házhozszállítás! "A" menü: Karalábéleves Sült oldalas rizzsel "B" menü: Zöldbableves Sertéspörkölt tésztával |
Apróhirdetések INGYEN !
Legutóbbi hozzászólások
- Jó tudni! - Vércsoportok
Определяясь с Vodka Казино vodka casino официальны... - Jó tudni! - Vércsoportok
http://specodegdaoptom.ru/ - Jó tudni! - Vércsoportok
https://www.ibm.com - Jó tudni! - Vércsoportok
Slightly off topic :) It so happened that my siste... - Jó tudni! - Vércsoportok
https://clck.ru/36Evn8