Címlap Közélet Dolgos hétköznapok hősei - az egészségügyben „Sokan nem csinálnák, de ez nem egy rossz szakma”

„Sokan nem csinálnák, de ez nem egy rossz szakma”

PDF  | Nyomtatás |  E-mail
Írta: berettyohir.hu   
2012. március 01. csütörtök, 21:58

Városunk egészségügyi dolgozóit bemutató sorozatunk talán legérdekesebb része következik, ezúttal Kovács Lajos boncmestert ismerhetik meg. Egy boncmester feladatairól gyakran tévhitek keringenek, írásunkkal ebbe a sajátos világba is szeretnénk betekintést engedni.

15 éve dolgozik ebben a szakmában. Hogyan lesz valaki boncmester? Miért pont ezt a pályát választotta?
 
Az Arany János Gimnázium egészségügyi tagozatán ápolónak tanultam, utána egy évig voltam ápoló a belgyógyászati osztályon, aztán adódott egy álláslehetőség a patológián, akkor kerültem oda. Mindig is egészségügyi területen képzeltem el magam, más szakma igazán soha nem is érdekelt, soha nem akartam például autószerelő lenni.
 
Mit szóltak a szülők anno a pályaválasztáshoz?
 
Ők igazából semmit, holott rengetegen vannak olyanok, akik ettől a szakmától viszolyognak; egyébként szűk családi körben ebből soha nem volt probléma, mindenki elfogadta – sokakat meglepetésként ért, de olyan nem volt, aki konkrétan azt mondta volna, hogy ne menjek.
 
Milyen feladatai vannak egy boncmesternek?
 
Van nálunk egy főorvos, a patológus, aki az osztályt irányítja, s mi segítjük a munkáját. Mi boncoljuk, mi öltöztetjük az elhunytakat, mi tartjuk a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Mi fogadjuk őket, mi beszélünk velük az első perctől kezdve.
 
Milyen tapasztalatai vannak a hozzátartozókkal kapcsolatban? 
 
Minden ember más, van olyan, akit nagyon megvisel, van olyan, akit kevésbé. Nagyon változó, teljesen egyénfüggő; olykor minden jó, néha semmi sem. Emberek vagyunk, mindenki másképpen reagál egy ilyen eseményre, és mindenki másképp áll hozzá a dolgokhoz. Olyan is előfordul, hogy a hozzátartozó visszajön, s megköszöni a munkámat, mert például a halott szépen fel volt öltöztetve – nem olyan gyakori ez, de előfordult már; fontosak az ilyen visszajelzések.
 
Mennyivel másabb az a helyzet, amikor egy ismerőse fekszik a boncasztalon?
 
Talán durván hangzik, de igazából semmivel. Az elhunyt az elhunyt, nekem pedig ez a munkám. Más lenne, ha közeli hozzátartozóról lenne szó, de egyrészt szerencsére ilyen még nem volt, másrészt akkor át is adnám a kollégámnak. A legrosszabb talán az, amikor egy gyerek hal meg – ritkán fordult elő szerencsére, de az ilyen azért nyomot hagy, megvisel.
 
Mennyire adottak a feltételek a munkájához Berettyóújfaluban?
 
Amikor ’97-ben a patológiára kerültem, akkor újították fel az épületet; nálunk nagyon jók a körülmények, a feltételek adottak, nagyon jó a felszereltség, a boncasztaltól kezdve mindenféle eszközünk megvan. A patológiának van egy labor része is, ahol viszont már vannak elavult felszerelések – folyamatban van most egy kórházi beruházás, a patológia is kap majd új gépeket.
 
Hogyan lehet valaki boncmester? Milyen végzettség kell hozzá?
 
A mai világban egyszerű boncmesternek lenni: alapvetően nem kell hozzá más, „csak” gyomor. Egyébként egy OKJ-s tanfolyamot kell elvégezni; én először boncsegéd voltam, egy évig dolgoztam az osztályon, utána elmentem egy tanfolyamra, amelynek az egyik része Budapesten, a másik része Kecskeméten volt: Pesten az írásbeli és a szóbeli rész, Kecskeméten pedig a gyakorlati része. Volt egy anyag, azt meg kellett tanulni. Végzettség? Legyen meg a nyolc osztály, bár most van egy olyan elképzelés, hogy érettségihez akarják kötni – ezzel egyet is értek, hiszen régebben ehhez abszolút nem kellett iskola, az lett boncmester, aki bírta, ezért ezt a szakmát nagyon sokan a mai napig lenézik.
 
Azt mondja, elsősorban gyomor kell hozzá. Mindig volt gyomra a boncmesterséghez?
 
Igen. A boncteremben vannak szagok, először azt kell megszokni. Mi járunk ki vidékre is boncolni, ott azért vannak olyanok, akiket csak később, akár néhány nap után találnak meg – azt nehezebb elviselni, de nekem soha nem volt vele problémám. Ez nem egy rossz szakma, sok ember nem csinálná, de ettől még nem rossz. Újfaluban ketten vagyunk jelenleg boncmesterek.
 
Kevés a nő a boncmesterek között.
 
Pontosan nem tudom az arányokat, de tényleg kevesen vannak, én 3-4 női boncmesterről tudok az egész országban. Berettyóújfalu ad otthont immár 12. alkalommal az Országos Boncmesteri Konferenciának, szóval kis túlzással mondhatom, hogy személyesen ismerek minden szakmabelit nemcsak az országban, hanem a határon túl is, mert onnan is érkeznek kollégák.
 
A köznyelv gyakran összekeveri a boncmestert és a patológust.
 
Igen, mi boncmesterek vagyunk, a patológus meg orvos. Mi felboncoljuk az elhunytat, kivesszük a szerveit, aztán a halottat összevarrjuk, de a szervboncolás és a halál okának megállapítása az orvos feladata, azt nem mi végezzük. Hozzáteszem, a szerveket nekünk is fel kell tudnunk boncolni, ugyanúgy elmegyünk vizsgázni, mint az orvosok; sőt nekünk is tudnunk kell valamilyen szinten, hogy mi volt a halál oka.
 
Ha így nézzük, akkor egyes területeken közel akkora a tudásuk, mint egy orvosnak, nem?
 
Azért ezt nem mondanám. Ahhoz képest, amit az emberek általában gondolnak rólunk, ahhoz képest tényleg több tudásunk van. Nekünk is meg kell tanulni sok mindent, itt is van vizsga, nekünk is van felelősségünk, de leszögezném, mi nem vagyunk orvosok – a miénk egy boncmesteri vizsga, az orvos pedig elvégzett egy egyetemet. A kettő azért nem ugyanaz.
 
Anyagilag mennyire érzi magát megbecsültnek?
 
Két részre bontanám a kérdést. Közalkalmazottként van egy fizetésünk, egy bérünk, ami nem sok, nettó 80 ezer forint. Viszont a törvény lehetővé teszi, hogy másodállasban, vállalkozóként is csinálhatjuk a halotti öltöztetést (ami nem szerepel a munkaköri leírásunkban) és a hűtést – a kórház vezetősége is partnerünk volt ebben, így a kettő együtt már kitesz egy elfogadható jövedelmet. 
 
Külföldi munkavállalás?
 
Megmondom őszintén, én még ennek a lehetőségnek nem jártam utána. Ha megnézném, akkor lehet, hogy elgondolkoznék rajta, de ahhoz kell egy nyelvtudás, ami nekem sajnos nincs, így ez egyáltalán nem foglalkoztat.
 
Mi az első reakció akkor, amikor meghallják, hogy mivel foglalkozik? Ha ismerkedik, akkor egy nő hogyan reagál például?
 
Van feleségem, tehát én hölgyekkel nem szoktam ismerkedni „úgy”. Amikor Mónit megismertem, akkor sem volt ezzel probléma; egy kicsit meglepődött, de nem volt belőle gond. Meglepő, furcsa, de semmi több. 5 éve vagyunk házasok, de a munkámról otthon soha nem beszélünk, ez köztünk nem, a baráti társaságban már inkább téma.
 
Van hobbija? Mik a jövőbeni tervei?
 
Ha tehetem, szívesen eljárok az edzőterembe. Szellemileg eléggé megterhelő munka a miénk, jólesik utána kikapcsolni kicsit. Látom a kollégáimon is, mindenkinek van valami hobbija, ami segít regenerálódni munka után. Nekem a testépítés jelenti a szellemi felfrissülést, illetve van egy westie kutyám, aki olyan szintű gondoskodást és odafigyelést igényel, mint egy kisgyerek. Jövőbeni tervek? Nem vagyok egy előre tervezős típus, inkább a mának élek, de a családalapítás a rövid távú terveim között szerepel.
 

 
IWIWFacebook

Hozzászólások 

 
#2 Krisztián 2014-07-17 22:55
Keszthelyen is van egy boncmester hölgy Rita vezetéknevét sajnos nem tudom dolgozóként ismertem meg világian kedves segítőkész aranyos !
Idézet
 
 
#1 Buda Tamás 2012-12-11 09:03
Szeretnék boncsegéd állásban dolgozni itt Szegeden,nem tud valaki valamit.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Frankfurti leves pirított virslivel

Tejszínes-kukoricás csirke csíkok penne tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zellerkrémleves

Sült hekk móring burgonyával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu