Címlap Közélet Aktuális „Történelmet írnak” - Egy könyv keletkezésének első lépései

„Történelmet írnak” - Egy könyv keletkezésének első lépései

Írta: Nagy Sándor   
2016. december 14. szerda, 13:29

altA Berettyóújfalui Járásbíróság történeti kutatása céljából a Debreceni Törvényszék és Berettyóújfalu Város Önkormányzata, valamint a Berettyó Kulturális Központ közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor 2016. december 13-án a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

 

 

Az eseményen részt vett és a megállapodást aláírta Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója.

A jeles alkalomból Dr. Budai Szabolcs, a Berettyóújfalui Járásbíróság elnöke köszöntötte az együttműködő feleket, aki örömét fejeztek ki a kutatás, együttműködés kapcsán. A megállapodás célja: Berettyóújfalui Járásbíróság történetének bemutatása, a járásbíróság történetének kutatása, a felkutatott anyagok konferencia keretében történő bemutatása, valamint „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” című kiadvány megjelentetése. Az együttműködő felek célja a bíróság történetének bemutatása által a szűkebb és tágabb társadalmi, építészeti környezet, a nemzet múltjára vonatkozó tartalmak szélesebb körben történő megismertetése.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Debreceni Törvényszék a bírósági történelem kutatása keretében Debrecen jogszolgáltatás-történetének feldolgozása után 2017-ben a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Debreceni Törvényszék illetékességi területén megtalálható bíróságok történetét, illetve az egyes bíróságokon kiemelkedő emblematikus személyiségek életútjának feldolgozását tűzte ki célul - mondta Dr. Kahler Ilona a Debreceni Törvényszék elnöke. Berettyóújfaluban ennek már csaknem 10 évre visszanyúló hagyománya van a Bihari Múzeummal közösen együttműködve. Ennek eredményeképpen egy nagyon értékes és gazdag anyagú történeti kiállítást sikerült megvalósítani, illetve id. Dr. Barcsay László hagyatékának a feldolgozását és gondozását, ami Dr. Bagossyné Dr. Körtvélyesi Mária bírónő tevékenységéhez kötődik szorosan. A Debreceni Törvényszék számára is kiemelkedően fontos az, hogy itt helyben Berettyóújfalu jogkereső állampolgárai megismerjék a bíróság történetét - fejezte be gondolatait a törvényszék elnöke.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István polgármester úr az együttműködésről, a kutatásról, az alábbi gondolatokat osztotta meg: Ezt a kutatást, történeti visszatekintést be tudjuk illeszteni a 2017-ben megrendezésre kerülő Magyar Kultúra napi rendezvénysorozatba. Ha pedig ezt olvasható és forgatható formában a későbbiekben is megtekinthetjük, úgy gondolom, hogy a 2017-es évnek egy nagyon szép dísze lesz a város történetében is. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ vezetőjeként örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek ebbe a kezdeményezésben. Együtt dolgozva a médiával, a művelődési házzal, a múzeumi kollégákkal, a tudományos kutatókkal, konferenciákban és a könyv létrehozásában is maximális segítségnyújtásáról biztosította az együttműködő partnereket.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

altalt

 

 

 

 

 

 

 


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

Az aktuális hétvégi menüvel és egyedi rendeléseikkel kapcsolatban keressenek minket személyesen vagy telefonon!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu