Címlap Közélet Aktuális „Történelmet írnak” - Egy könyv keletkezésének első lépései

„Történelmet írnak” - Egy könyv keletkezésének első lépései

Írta: Nagy Sándor   
2016. december 14. szerda, 13:29

altA Berettyóújfalui Járásbíróság történeti kutatása céljából a Debreceni Törvényszék és Berettyóújfalu Város Önkormányzata, valamint a Berettyó Kulturális Központ közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor 2016. december 13-án a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

 

 

Az eseményen részt vett és a megállapodást aláírta Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója.

A jeles alkalomból Dr. Budai Szabolcs, a Berettyóújfalui Járásbíróság elnöke köszöntötte az együttműködő feleket, aki örömét fejeztek ki a kutatás, együttműködés kapcsán. A megállapodás célja: Berettyóújfalui Járásbíróság történetének bemutatása, a járásbíróság történetének kutatása, a felkutatott anyagok konferencia keretében történő bemutatása, valamint „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” című kiadvány megjelentetése. Az együttműködő felek célja a bíróság történetének bemutatása által a szűkebb és tágabb társadalmi, építészeti környezet, a nemzet múltjára vonatkozó tartalmak szélesebb körben történő megismertetése.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Debreceni Törvényszék a bírósági történelem kutatása keretében Debrecen jogszolgáltatás-történetének feldolgozása után 2017-ben a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Debreceni Törvényszék illetékességi területén megtalálható bíróságok történetét, illetve az egyes bíróságokon kiemelkedő emblematikus személyiségek életútjának feldolgozását tűzte ki célul - mondta Dr. Kahler Ilona a Debreceni Törvényszék elnöke. Berettyóújfaluban ennek már csaknem 10 évre visszanyúló hagyománya van a Bihari Múzeummal közösen együttműködve. Ennek eredményeképpen egy nagyon értékes és gazdag anyagú történeti kiállítást sikerült megvalósítani, illetve id. Dr. Barcsay László hagyatékának a feldolgozását és gondozását, ami Dr. Bagossyné Dr. Körtvélyesi Mária bírónő tevékenységéhez kötődik szorosan. A Debreceni Törvényszék számára is kiemelkedően fontos az, hogy itt helyben Berettyóújfalu jogkereső állampolgárai megismerjék a bíróság történetét - fejezte be gondolatait a törvényszék elnöke.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István polgármester úr az együttműködésről, a kutatásról, az alábbi gondolatokat osztotta meg: Ezt a kutatást, történeti visszatekintést be tudjuk illeszteni a 2017-ben megrendezésre kerülő Magyar Kultúra napi rendezvénysorozatba. Ha pedig ezt olvasható és forgatható formában a későbbiekben is megtekinthetjük, úgy gondolom, hogy a 2017-es évnek egy nagyon szép dísze lesz a város történetében is. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ vezetőjeként örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek ebbe a kezdeményezésben. Együtt dolgozva a médiával, a művelődési házzal, a múzeumi kollégákkal, a tudományos kutatókkal, konferenciákban és a könyv létrehozásában is maximális segítségnyújtásáról biztosította az együttműködő partnereket.

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

altalt

 

 

 

 

 

 

 


 
IWIWFacebook

Hozzászólások 

 
#1 tomijózsi 2022-06-18 15:55
Itt már megkérdőjelezhe tő a jogi személyek érintettsége egy polgári vagy bűnügyben. Baráti kapcsolat jött létre, akkor hogyan fog ítélkezni ha éppen valamelyik bíró ügyfeléről van szó?????
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Frankfurti leves pirított virslivel

Tejszínes-kukoricás csirke csíkok penne tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zellerkrémleves

Sült hekk móring burgonyával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu