Címlap Közélet Aktuális Jogtörténeti konferencia és bíróságtörténeti kiállítás Berettyóújfaluban

Jogtörténeti konferencia és bíróságtörténeti kiállítás Berettyóújfaluban

Írta: Nagy Sándor   
2017. január 25. szerda, 18:45

A modern bírósági szervezetrendszer létrejöttének 145. évfordulója alkalmából a Debreceni Törvényszék, a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Bihari Múzeum szervezésében egész napos jogtörténeti konferenciát tartottak, melyet bíróságtörténeti kiállítás színesített. A január 23-án megrendezésre kerülő eseménynek a Járási Hivatal Fráter László terme adott otthont, melyen közel 180-an vettek részt. KÉPGALÉRIA

A konferencia megkezdése előtt főhajtással emlékeztünk az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatokra.

A rendezvény házigazdájaként, a Berettyóújfalui Járásbíróság részéről Dr. Bagossyné Dr. Körtvélyesi Mária köszöntötte a konferenciára érkezőket, külön köszöntve: Dr. Handó Tünde elnök asszonyt,  az Országos Bírósági Hivatal elnökét, Dr. Kahler Ilona elnök asszonyt,  a Debreceni Törvényszék elnökét, Dr. Budai Szabolcsot, a Berettyóújfalui Járásbíróság elnökét, Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő urat, valamint a kúria, az ítélőtáblák, törvényszékek, járásbíróságok, továbbá a társintézmények képviselőit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar jogi műveltségről, annak fejlődéséről a bíróságok története, hagyományai nagyon sokat elárulnak. Jelentős múltra tekinthetünk ugyanis vissza, ha csak az elmúlt 145 évre gondolunk és a 145 évvel ezelőtti eseményre, amikor is hozzáláttak kialakítani a mai magyar modern bírósági szervezeti rendszert. 1872-ben kezdték meg munkájukat a mai járásbíróságok Berettyóújfaluban is, ahol jelenleg az ország egyik legnagyobb nem székhelyű bírósága működik - kezdte köszöntőjét Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Nagyon fontos a történelem és hagyományápolás, fontos ezzel úgy foglalkozni, hogy kellő támogatást tudjunk adni minden bírónak, a levéltáraknak, az egyetemeknek, hogy ennek a kultúrának a bemutatása minél erősebb legyen – mondta az elnök asszony.

Külön örömét fejezte ki, hogy a konferencián elhangzó előadások nemcsak a jelenlévők számára nyújtanak majd új információkat, hanem örök emlékként szolgálnak a hamarosan megjelenő bíróságtörténetet feldolgozó kötetben is. Kiemelte, hogy előkészületben van egy monográfia is, amely a bírósági szervezet egészének történetét mutatná be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Debreceni Törvényszék elnöke, Dr. Kahler Ilona köszöntőjében megemlítette, hogy a 2016. december 13-án kötött együttműködési megállapodás értelmében a Debreceni Törvényszék, Berettyóújfalu Város Önkormányzatával és a Berettyó Kulturális Központtal közösen együttműködve a 2015-ben, a Debreceni Törvényszék történetével megkezdett sorozat folytatásaként a Berettyóújfalui Járásbíróságról tanulmánykötetet tervez megjelentetni „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” címmel. Ezekhez a munkálatokhoz a Bihari Múzeum és a levéltár is csatlakozott. Eredményes pályázat esetén a könyv megjelenésének ideje Berettyóújfalu városnapjára várható. A Debreceni Törvényszék elnök asszonya külön kiemelte a mai előadók sokszínű témaválasztását, melyek feldolgozzák a Bihar Vármegyei törvényszékek és kiemelten a Berettyóújfalui Járásbíróság, valamint a város történetét a XVII. századtól 1949-ig. Ezen belül hallhatunk előadást az épület történetéről az építtetéstől az átalakításokig, a bíróság dolgozóiról, kiemelve a királyi járásbíróság utolsó elnökének, Dr. Barcsay Lászlónak az életútját, illetve néhány érdekes jogi esetet, amelyek a bihari irodalomban jelentek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Budai Szabolcs, a Berettyóújfalu Járásbíróság elnöke, a rendezvény házigazdája is ismertette gondolatait a konferencián megjelentekkel. Mint elmondta, a bíróság történetétének felkutatása iránti elkötelezettség, a történelem szeretete és a történészek szakmai munkája mekkora reményt képes létrehozni. Azt természetesen tudtuk, hogy a Berettyóújfalui Járásbíróság története történelmi dimenzióban összefonódik a Nagyváradon működő bíróságok történetével. Minél többet megtudunk a saját bíróságunk történetéről és arról, hogy milyen nagy elődök nyomában lépkedünk - gondolva itt id. dr. Barcsay László Járásbírósági elnökre is -, annál nagyobb megilletődöttséggel járkálunk mi is a bíróság folyosóin. Dr. Barcsay László hitvallását idézve az alábbiakat hallhattuk a bíróság elnökétől: „a bíráskodás egy olyan közegnek tekinthető, amelyek között a legtisztább viszonyoknak kell megteremtődnie, hogy az igazságot keressük.” A rendezvény házigazdájának véleménye szerint is nagyon fontos a bírósági történelem felkutatása. Hozzátette, amennyiben ismerjük a múltat és abból levonjuk a megfelelő következtetéseket, azokból megteremtethetjük a legtisztább viszonyokat, amelyekről Barcsay úr is beszélt hitvallásában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy önkormányzat életében az együttműködések, a különböző természetű szerződések kialakítása és gyakorlati követése a napi rutin része. Ezek adják mindennapi munkánk mérföldköveit, vagy még inkább lépcsőfokait, hisz a helyi közigazgatás közelmúltbeli átalakulása nyomán egy települési önkormányzatnak egyre inkább stratégiai, koordinációs és üzemeltetési szerepek jutnak - kezdte beszédét Muraközi István, városunk polgármestere. Kiemelte, Berettyóújfaluban számos alkalmunk nyílik arra, hogy büszkeséggel beszéljünk valamiről, ami itt, a városunkban történik. Jóleső érzéssel adunk hangot annak, hogy Berettyóújfalu mi mindenben bír központi szereppel, mi minden szerveződik, történik itt úgy, hogy annak eredményei, hatásai a város határain kívül is érzékelhetőek. Végül az alábbi gondolatokkal zárta köszöntőjét polgármester úr: „Nagy örömömre szolgál, hogy mindennek mi, polgárok, az önkormányzat, az intézményeink, nem csak tanúi, hanem részesei, formálói is lehetünk.” A köszöntő beszédeket követően a konferencia előadásait hallhattuk.

Az első szakmai előadás a Bihar vármegyei törvényszékek történetét mutatta be a XVII. századtól 1871-ig, melyet Dr. Papp László, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa tolmácsolt a konferencia résztvevőinek.

Ezt követően szemelvényeket hallhattunk a magyar jogszolgáltatás történetéből Csarkó Imrétől, a Bihari Múzeum muzeológusától, aki korabeli bűneseteket, büntetéseket is ismertetett.

A következő előadás során az eddigi történeti korszakot megtartva és tovább is bővítve, Berettyóújfalu történetével ismerkedhettük meg a hajdúk letelepedésétől 1944-ig, melyet Török Péter, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosának köszönhetően.

A szakmai előadások sorában elérkeztünk ahhoz a témához, amely a konferencia alapgondolatát adta. Ez a Berettyóújfalu Járásbíróság, illetve a modern bírósági szervezetrendszer létrejöttének 145. évfordulója.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Balogh Judit, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának egyetemi docense mutatta be a Berettyóújfalui Járásbíróság megszervezését és működését 1872-től 1949-ig. Megyeri-Pálffi Zoltán egyetemi adjunktus a Berettyóújfalui Járásbíróság épületének történetét elevenítette fel.

Kovács Ilona főlevéltáros (MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára) a járásbíróság történetének legszomorúbb időszakáról, a második világháborús eseményekről beszélt, melyet képekkel, videó részletekkel illusztrált.

Dr. Bagossyné Dr. Körtvélyesi Mária, Berettyóújfalui Járásbíróság bírónője dr.Barcsay László naplószerű visszaemlékezéseit felidézve elevenítette fel az utolsó királyi járásbírósági elnök életútját.

A bihari irodalom jogi eseteit Szémánné Veres Gabriella, a Bihari Múzeum irodalmi muzeológusa vázolta fel előadásában.

A szakmai konferencia utolsó eladója, Sándor Mária, a Bihari Múzeum néprajzosa, muzeológusa volt, aki a Berettyóújfalui Királyi Járásbíróság dolgozóiról tartott előadást, kiemelve az 1872 és 1949 között dolgozó emblematikus személyeket is.


 
IWIWFacebook

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü a helyszínen:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

Az aktuális hétvégi menüvel és egyedi rendeléseikkel kapcsolatban keressenek minket személyesen vagy telefonon!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu