Címlap Közélet Aktuális Jó tudni! - Vércsoportok

Jó tudni! - Vércsoportok

Írta: berettyohir.hu   
2012. október 18. csütörtök, 22:58

Véradáskor az is kiderül, milyen vércsoporthoz tartozunk. Az alábbi táblázat bemutatja, ki kinek adhat és ki kitől kaphat szükség esetén vért.

 

 

 

 

Az orvostudomány többféle vércsoportrendszert ismer, különösen nagy jelentősége azonban a Karl Landsteiner nevéhez fűződő ABO- és az Rh-rendszernek van.

ABO-rendszer
A vércsoport tulajdonságok az érett, sejtmag nélküli vörösvérsejtek felületén lévő antigéneken alapulnak; a több száz ismert antigén közül vérátömlesztés szempontjából mindössze kettő jelentős: az A és a B jelű. Az A-vércsoport azt jelzi, hogy a vörösvérsejten A-antigén van, a vérplazmában viszont anti-B ellenanyagok vannak. B vércsoportnál ennek épp a fordítottja igaz: a vörösvérsejteken B antigének, a plazmában anti-A ellenanyagok vannak jelen. Az AB típusnál mindkét antigén megtalálható, a vérplazmában semelyik ellenanyag nem mutatható ki, a O-s vércsoportúaknak viszont semmilyen antigénjük nincs, ugyanakkor anti-A és anti-B ellenanyaggal rendelkeznek.

Azonos típusú antitestek és antigének találkozásakor (pl. ha a B-vércsoportú vér B antigénje találkozik az A-vércsoportú plazma anti-B ellenanyagával), laboratóriumi körülmények között a vörösvértestek kicsapódnak, összecsomósodnak, agglutinálódnak. Ugyanez a találkozás egy beteg vérében a beadott vörösvérsejtek rövid időn belüli széteséséhez, hemolíziséhez vezet. Így, ha valakinek a sajátjának nem megfelelő vércsoportú vért adnak, akkor pár percen belül akár halálos kimenetelű reakció is felléphet a kétféle vér találkozása nyomán. Ezért a rászorulóknak legmegfelelőbb, ha csoportazonos vért kapnak, de más lehetőség is van, a lényeg, hogy ne olyan vért kapjon, amelynek antitestjei megtalálhatók az ő vérében. Így A-s és B-s vércsoport nem keveredhet, az AB vércsoportú ember azonban elvileg bárkitől kaphat vért, hiszen nincsenek antitestjei. A O-s vércsoportúak vészhelyzet esetén bárkinek adhatnak vért, mert nem létező antigénjeik nem váltanak ki védekező reakciót a befogadó szervezetben, ők viszont csak O-s vércsoportú vért kaphatnak. A helyzetet bonyolítja még az Rh-faktor is amit nem szabad figyelemen kívül hagyni.

Rh rendszer

Az Rh-rendszert a már említett Karl Landsteiner és Alexander S. Wiener fedezte fel 1940-41-ben, és Macacus Rhesus majmok vérében mutatták ki először, innen az Rh jelölés. Csak később derült ki, hogy az állati és az emberi antitestek, amelyekkel az antigén kimutatásokat végezték nem azonosak, de a vércsoport-rendszer elnevezésén már nem változtattak. Az ember vérében az Rh-pozitivitásért ill. negativitásért felelős antigén a D jelölést viseli. Ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincs (Rh-). Az Rh+ domináns mendeli tulajdonság, azaz valaki csak úgy lehet Rh-, ha mindkét szülőtől olyan gént örököl (ettől még persze mindkét szülő lehet Rh+, ha heterozigóták). Az Rh- vérben természetes körülmények között nincsenek jelen antitestek, így a legtöbb esetben a vérátömlesztésnél nem kellene azonnali súlyos szövődményre számítani, amennyiben Rh- betegek Rh+ vért kap. Azonban ez a bizonyos D antigén erős immunogén, ami azt jelenti, hogy Rh- személy vérébe kerülve nagy a valószínűsége, hogy az anti-D ellenanyagot fog termelni, s ez az ellenanyag egy következő vérátömlesztés alkalmával már tönkreteszi a bekerülő Rh+ vörösvérsejteket. Ezért nem szabad Rh- személynek Rh+ vért adni. További probléma jelentkezhet, amennyiben egy Rh- nő Rh+ magzattal terhes, ugyanis ilyenkor is anti-D ellenanyag keletkezhet, mely a méhlepényen átjutva károsíthatja a magzat vörösvérsejtjeit. Erre a problémára ma már hatékony módszer áll rendelkezésre, amellyel a magzati károsodás megelőzhető.

A magyarok vércsoport-megoszlása hozzávetőlegesen: A 40%; B 20%; 0 30%; AB 10%, ezen belül az Rh pozitív 85%, az Rh negatív 15%.

Véradással kapcsolatos információk: www.veradas.hu

Forrás: Facebook - Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezet

A cikk oldalunkról szabadon átvehető és terjeszthető annak érdekében, hogy minél több ember tudomást szerezhessen ezekről a fontos információkról!


 
IWIWFacebook

Hozzászólások 

 
#267 ioweypidu 2022-06-06 16:00
http://slkjfdf.net/ - Ofayidaq Ixomunez zgo.hkaj.archiv.berettyohir.hu.lxy.tz http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#266 iokaapminez 2022-06-06 15:01
http://slkjfdf.net/ - Afemaxaw Oqixizep oxt.ngqh.archiv.berettyohir.hu.hfn.os http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#265 ekuduipoloi 2022-06-06 14:45
http://slkjfdf.net/ - Abebezu Onutuvuge qrv.wnwb.archiv.berettyohir.hu.vxg.jw http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#264 eereyatsa 2022-06-06 14:44
http://slkjfdf.net/ - Avuzavije Iihuho oeh.ijwd.archiv.berettyohir.hu.btb.xt http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#263 qtaxoxiekogih 2022-06-06 13:04
http://slkjfdf.net/ - Otubamow Muoyelot yao.qjoc.archiv.berettyohir.hu.bbw.nb http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#262 otenisu 2022-06-06 13:04
http://slkjfdf.net/ - Eqepuvuru Oviejapji yrq.lgqy.archiv.berettyohir.hu.dta.qu http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#261 eyeevuvuo 2022-06-06 12:20
Ojhuielo Ilizayija bvn.ogrt.archiv.berettyohir.hu.bop.vm http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#260 ekelobih 2022-06-06 12:04
http://slkjfdf.net/ - Avihkoa Exuliri zls.mghq.archiv.berettyohir.hu.lzf.zr http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#259 ihupiwe 2022-06-06 12:03
http://slkjfdf.net/ - Eyehutog Ureluza kim.nlse.archiv.berettyohir.hu.wrq.of http://slkjfdf.net/
Idézet
 
 
#258 iudehegodaq 2022-06-06 11:28
http://slkjfdf.net/ - Ololem Odetaniku amo.vezi.archiv.berettyohir.hu.crg.vl http://slkjfdf.net/
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. február 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Frankfurti leves pirított virslivel

Tejszínes-kukoricás csirke csíkok penne tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zellerkrémleves

Sült hekk móring burgonyával

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu