Címlap Közélet Aktuális Határtalan zarándoklatok, avagy a hit és kitartás diadala

Határtalan zarándoklatok, avagy a hit és kitartás diadala

Írta: Nagy Sándor   
2016. december 09. péntek, 18:46

„A hit az a híd, amely elvisz téged onnan, ahol vagy, oda, ahol lenned kell.”

1989 óta praktizál Berettyószentmártonban, ahogy ő fogalmazott, hozzá tartoznak a „hídon túliak”. Dr. Baglé Magdolna nemcsak a testet, de a lelket is gyógyítja. Tudták-e, hogy az elmúlt hat évben 4500 km-t zarándokolt? Néhány gondolat erejéig a doktornőt kérdeztük zarándoklatairól.

2016. november 22-én Dr. Baglé Magdolnát láthattunk és hallhattunk a Biharországi Estéken, ahol megismerkedhettünk 3 csodás útjával, élményeivel. Elevenítsük fel mi is ezen utak történeteit.

Hogyan jött a zarándoklás ötlete? Melyik volt az első teljesítés?

2013-ban a Szent Jakab út El Camino volt az első zarándokutam. Előtte sokat olvastam róla és egy továbbképzésen találkoztam egy kolleganőmmel, akinek már kész útiterve volt.

Legnagyobb lányommal, Évával két egyforma felszerelésben együtt indultunk, összesen öten. A Szent Jakab út egy jól kiépített, jelzett zarándok szállásokkal telitűzdelt útvonal.

Az az érdekessége, hogy ha egy szálláson húszan, vagy akár százan is vagyunk, reggel úgy tudjuk folytatni a zarándoklatot, hogy nem zavarjuk egymást.

Útközben utolérjük, elhagyjuk egymást, s nagy öröm, ha 2-3 naponként valamelyik szálláson ismét összetalálkozunk. Akár edzett, akár nem a zarándok, két-három nap kell ahhoz, hogy a háta ne fájjon, és a háta megszokja a zsákot. Az emberek segítőkészek nem lehet eltévedni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013-ban következett a Mária út, Csíksomlyóba. Ez mennyiben volt más?

A Mária út egy másfajta zarándoklat, Budapesttől Csíksomlyóig 40 napig tartó szervezett út. Mi 2013-ban 12-en indultunk, de sokan csatlakoztak hozzánk 1-1 napra, vagy egyik falutól a másikig. A napi táv 20-25 km. A Camino-n önellátóak voltunk, itt az érintett falvakban vendégül láttak bennünket, akár többször is egy nap. Az étkezést az egyház, vagy a helyi lakosok biztosították. Szép és megható volt ezen a zarándoklaton, amikor nemcsak fogadtak, hanem elénk jöttek egy pap vezetésével a helyi lakosok.

Gyalogos zarándoklat után a templomba a Szűz Anyához való meghitt megérkezést szavakkal nem lehet kifejezni, ezt ott érezni kell.

Ezen az úton egy jó lelki társsal (Anival) ismerkedtem meg, akivel a mai napig tartjuk a kapcsolatot és együtt zarándokolunk tovább.

Az idén Rómába csak ketten mentünk, kezdeti szorongásunkat ezzel a mottóval oldottuk fel:

„A hit az a híd, amely elvisz téged onnan, ahol vagy, oda, ahol lenned kell.”

Az útvonalat mindennap újra terveztük, végigjártuk az Assisi Szent Ferenc utat is. Róma csodálatos épületei között értünk utunk végére, a Szent Péter Bazilikához.

Mi zajlik az ember fejében a zarándoklat teljesítése alatt?

Igazából figyelünk egymásra, nem sokat beszélgetünk, mindenki a saját gondolataival van elfoglalva. Vannak belső késztetéseink, hogy valakiért, vagy valamiért tesszük meg ezt az utat. Én nem kérek, inkább hálát adok, hogy maradjon minden így. Inkább attól tartottam, hogy ha valami baj történne velünk, nem tudom jelezni, hogy hol vagyunk.

Összegezzük egy kicsit! Mik a tapasztalatok? Hány kilométert teljesített a zarándoklatok alatt?

Az elmúlt hat évben kb. 4500 km-t zarándokoltam, az első az El Camino 920 km, majd a Mária út 3 szakaszán: Csíksomlyó, Czestochowa, Medjugorje, majd Róma.

A zarándoklat egy hatalmas lelki feltöltődés, mindenkit vár az ÚT, hogy megtapasztalja a szabadság érzését, a természet szépségét és örökre a szívébe zárja.

Mi lesz a következő cél?

Következő utam Máriazell, Lisszabontól Fatimáig gyalog.

Köszönjük, hogy megosztotta velünk zarándoklat élményeit. A következő utakhoz jó erőt és jó egészséget kívánunk!


 
IWIWFacebook

Hozzászólások 

 
#1 Dr. Kanász-Nagy 2016-12-10 13:02
Mint már megannyiszor, most is kifejezem csodálatomat irántad Magdi! Tudom, Isten segíteni fog minden utadon! Kívánom, hogy még nagyon sok legyen! Laci
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook kommentek

2017. március 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

BBQ oldalas hagymás tört burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Scsí leves

Túrós csusza

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Apróhirdetések INGYEN !

Legutóbbi hozzászólások

RSS
berettyohir.hu berettyohir.hu